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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, F. L. F. DA; LIMA, F. E. H.; ANDRADE NETO, D. M. A.; MENEZES, F. L. DE; FECHINE, L. M. U. D.; AKHDHAR, A.; RIBEIRO, L. P. D.; NOGUEIRA, A. R. de A.; FECHINE, P. B. A.; LOPES, G. S.; MATOS, W. O. |
Afiliação: |
FRANCISCO L. F. DA SILVA, Federal University of Ceara; FRANCISCO E. H. LIMA, Federal University of Ceara; DAVINO M. ANDRADE NETO, Federal University of Ceara; FERNANDO L. DE MENEZES, Federal University of Ceara; LILLIAN M. U. D. FECHINE, Federal University of Ceara; ABDULLAH AKHDHAR, University of Jeddah; LIVIA P. D. RIBEIRO, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-brasileira; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; PIERRE B. A. FECHINE, Federal University of Ceara; GISELE S. LOPES, Federal University of Ceara; WLADIANA O. MATOS, Federal University of Ceara. |
Título: |
Magnetic solid phase extraction as a nonchromatographic method for the quantification of ultratrace inorganic arsenic in rice by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP OES). |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 412, June 2023, 135461. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2023.135461 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
An alternative analytical method was developed for the quantification of inorganic arsenic (iAs) in rice by ICP OES. Iron nanoparticles modified with an organophosphorus compound were used as the solid phase for MSPE of iAs from the plant matrix. The MSPE procedure was performed using 4 mL of a buffer solution with pH 4.0, 20 mg of the nanomaterial, and a 15-min extraction time. The total As (tAs) by ICP OES was also quantified using the same MSPE procedure after solubilization of the samples by a block digester. The accuracy of tAs and iAs quantification was verified using CRM NIST 1568b (97 % and 101 % recovery, respectively). The precision (RSD < 15 %) and LOD and LOQ (1.08 and 3.70 µg kg−1, respectively) of the proposed method were satisfactory. The rice samples had tAs contents between 0.090 and 0.295 mg kg−1 and iAs mass fractions between 0.055 and 0.109 mg kg−1. |
Palavras-Chave: |
Arsenic speciation; ICP OES; Magnetic solid phase extraction; Nonchromatographic methods. |
Thesaurus Nal: |
Nanomaterials; Rice. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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22. | | MARCO, R. de; CROSA, C. F. R.; MARTINS, C. R.; SOUZA, R. S. de; HERTER, F. G. Característica fenológica de cultivares de nogueira pecã no Uruguai e no Brasil. Revista Científica Rural, Bagé, v. 25, n. 1, p. 302-317, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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23. | | BILHARVA, M. G.; SOUZA, R. S. de; LÚCIO, P. da S.; MARTINS, C. R.; KROLOW, A. C. R. Análise química dos frutos das cultivares de amora-preta xingu e tupy produzidos em sistema de base ecológico. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA CLIMA TEMPERADO, 6., 2016, Pelotas. Ciência: Empreendedorismo e inovação: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 113-115Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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33. | | SILVA, G. F. da; LIMA, A. D. V.; SOUZA, R. S. de; FARIAS, P. C. de M.; MARTINS, C. R. Desenvolvimento inicial de porta-enxertos de nogueira-pecã a campo e ambiente protegido em sistema orgânico. In: SIMPÓSIO SUL-AMERICANO DA NOZ-PECÃ, 2., 2019, Cachoeira do Sul. Anais. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 119 p. Carlos Roberto Martins, Editor técnico (CPACT). p. 35-37.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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36. | | LIMA, A. D. V.; HELLWIG, C. G.; SOUZA, R. S. de; MALGARIM, M. B.; MARTINS, C. R. Influência da poda na frutificação de nogueira pecã. In: SIMPÓSIO SUL-AMERICANO DA NOZ-PECÃ, 2., 2019, Cachoeira do Sul. Anais. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 119 p. Carlos Roberto Martins, Editor técnico (CPACT). p. 110-112.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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40. | | KRAUSE, W.; SOUZA, R. S. de; NEVES, L. G.; CARVALHO, M. L. da S.; VIANA, A. P.; FALEIRO, F. G. Ganho de seleção no melhoramento genético intrapopulacional do maracujazeiro-amarelo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 47, n. 1, p. 51-57, jan. 2012. p. 51-57Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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